Inhoud berekenen kubus

Voor het berekenen van de inhoud van een kubus, ben je maar enkele maten te weten. Namelijk de lengte, de hoogte en de breedte. Als je deze maten weet, is het een koud kunstje om de inhoud van een kubus te berekenen. Op zoek naar een snellere manier? Gebruik dan de reken tool op deze pagina. Meer weten? Lees dan hier verder.

Kubus

Een kubus heeft gelijke vlakken. Vaak zijn dit er vier, maar er bestaan natuurlijk ook kubussen met meerdere vlakken. De kubus wordt door Plato ook beschreven in zijn artikel over platonische lichamen. Deze worden ook wel regelmatige veelvlakken genoemd.

Formule

Om de inhoud van een kubus te berekenen, ben je zoals eerder ook beschreven, 3 maten nodig. De lengte, de breedte en de hoogte. Met deze drie maten kom je tot de volgende formule: Lengte keer breedte keer hoogte. Door deze drie maten met elkaar te vermenigvuldigen, reken je de inhoud van de kubus uit. De inhoud schrijf je altijd in kubieke centimeters of bijvoorbeeld kubieke meters. Dit wordt vaak beschreven als cm3 voor centimeters of m3 voor meters.

Laten we dit nog verder uitrekenen door middel van een voorbeeld. Stel je wilt weten wat de inhoud van een kubus is. Dan meet je dus eerst de lengte en breedte en de hoogte. In dit voorbeeld is de lengte 20 centimeter, de breedte 30 centimeter en de hoogte 10 centimeter. Dat betekent dat de inhoud 6000 cm3 is! Want de formule is dan: 20 keer 30 keer 10.

Inhoud kubus berekenen

Inhoud omrekenen naar liters

Om de inhoud in liters te berekenen moet je iets meer stappen volgen. Maar gelukkig zijn deze ook niet heel moeilijk! Lees hieronder ons stappenplan:

  1. Allereerst bereken je de inhoud met de formule van hierboven.
  2. Daarna reken je de inhoud om naar decimeters.
  3. Je hebt nu de inhoud in liters, want 1 decimeter is gelijk aan 1 liter!

Het berekenen van decimeters doe je door middel van traptreden. Er zijn namelijk verschillende traptreden als het gaat om eenheden. Bekijk hiervoor de onderstaande tabel.

EenheidNaam
KilometersKM3
KilometersKM3
HectometersDam3
DecametersDM3
MetersM3
DecimetersDM3
CentimetersCM3
MilimetersMM3

Voor elke traptrede omlaag in de tabel, moet je de waarde vermenigvuldigen met duizend. Als je een traptrede omhoog gaat, moet je deze delen door duizend. Stel dat je de maten van de inhoud in centimeters hebt berekend, betekent dat je dit dus moet delen met 1000. In ons voorbeeld van hierboven betekent dat dus dat de het aantal liters 6 liter is. Want 30 x 20 x 10 = 6000 cm3 en 6000 gedeeld door 1000 = 6 liter!