Inhoud berekenen

Eenvoudig de inhoud berekenen

Bereken de inhoud

Gemakkelijk en snel de inhoud berekenen van een object? Denk daarbij aan bijvoorbeeld de inhoud van een kamer, de inhoud van jouw woning of zelfs een doos. Vul onderstaand formulier in en je ziet gelijk het antwoord! Je kunt kiezen om het volume in kubieke centimeters (cm3) of het volume in kubieke meters (m3) te berekenen.

Inhoud berekenen kubus

In dit onderdeel krijg je uitgelegd hoe de inhoud van een kubus en een balk te berekenen is, wat voor eenheden men gebruikt. Ook krijg je voorbeelden van inhouden te zien en krijg je uitleg over het omrekenen van eenheden. Handig om te weten want dit kun je ook toepassen in de praktijk: een huiskamer en een verhuisdoos hebben grofweg de vorm van een balk. Een doos kan natuurlijk ook de vorm van een kubus hebben.

De inhoud van een kubus en een balk (en dus ook je huiskamer en verhuisdoos) is te berekenen. Je gebruikt de formule l * b * h (lengte x breedte x hoogte) wat gelijk staat aan oppervlakte (l * b) maal hoogte. Ook de inhouden van cilinders en bollen zijn te berekenen (dus ook van cilindervormige en bolvormige voorwerpen). Namelijk respectievelijk met de formules π * r2 * h en 4/3 * π * straal3. Het hoe en waarom van deze formules staat op de pagina’s van de desbetreffende formules.

Eenheden

Men schrijft de inhoud in eenheden als mL, dL, L (milliliter, deciliter, liter). Maar ook eenheden als cm3, dm3, m3 (er staat een derde macht omdat je immers drie dezelfde eenheden met elkaar vermenigvuldigd). Overigens staat 1 mL gelijk aan 1 cm3 en 1 dm3 staat gelijk aan 1 L.

Voorbeelden van inhouden

Voorbeelden van inhouden zijn bijvoorbeeld een korrel suiker (zo’n 1 mm3), een suikerklontje (zo’n 1cm3) en een hoop tuinaarde (zo’n 1m3). Een wedstrijdzwembad is zo’n 1 dec3 (spreek uit kubieke decameter) en een ijsberg kan zelfs wel 1 km3 (kubieke kilometer) zijn.

Eenheden omrekenen

Eenheden kun je ook omrekenen. Zo reken je cm3 naar m3 om door het aantal cm3 te delen door 1000.000. Andersom reken je m3 naar cm3 om door te vermenigvuldigen met 1000.000. Waarom is dit? In 1 m3 past namelijk 1000.000 cm3.

Toepassing

Nu volgt een voorbeeld voor het uitrekenen van de inhoud van een kartonnen doos zònder rekening te houden met de dikte van de doos. De lengte (l) is 60 cm, de breedte (b) is 40 cm en de hoogte (h) is 30 cm. De inhoud is dan l * b * h = 60 * 40 * 30 = 72000 cm3 is 72000 / 1000.000 = 0,072 m3.

Inhoud berekenen