Inhoud cilinder berekenen

Eenvoudig de inhoud cilinder berekenen

Cilinder inhoud berekenen

Op deze pagina kun je lezen wat een cilinder precies is, hoe je de inhoud ervan kunt berekenen, waarom de formule zo is opgebouwd en vind je een toepassing van de formule.

De cilinder is een lichaam met drie delen: een boven- en een onderkant die bestaan uit cirkels en het ronde vlak om de cirkels heen. De hoogte van de cilinder is de afstand tussen de boven- en de onderkant.

Lastige formule

Van allerlei objecten zijn de inhouden te berekenen, dus ook die van de cilinder. Het is alleen net wat moeilijker dan de kubus en een balk maar het idee is hetzelfde. Je vermenigvuldigd de oppervlakte van de onder- of bovenkant (in dit geval een cirkel) met de hoogte.

De formule voor het berekenen van de inhoud van een cilinder komt dan neer op π * r2 * h, waarbij π staat voor het getal pi π (afgerond 3,14) en r staat voor de straal van de cirkel van de onder- of bovenkant. Overigens is π oorspronkelijk een Griekse letter. De straal is de afstand van het middelpunt van een cirkel tot de rand. De straal is ook de helft van de diameter of doorsnede van een cirkel. ∏ * r2 is de oppervlakte van een cirkel.

Toepassing

Nu volgt een voorbeeld om de formule π * r2 * h toe te passen. Je wilt de inhoud in liters van een cilindervormige tank bepalen met een diameter van een halve meter en hoogte 1 meter. Om de inhoud te weten moet je de straal weten, die is de helft van de diameter, dus een kwart meter. Vul je dit in dan krijg je π * r2 * h met π = 3,14 is π * 0,252 * 1 = 0,20 m3. Je wilt het antwoord in liters dus reken je om van m3 naar dm3 (eerder zag je al dat een liter een dm3 is). Het antwoord is dan 0,20 * 1000 = 200 dm3 = 200 liter.

Nu weet je wat een cilinder is, hoe je daarvan de inhoud kunt berekenen, hoe de formule is opgebouwd en hoe je haar kunt toepassen. Zo zie je maar dat je de formules in de praktijk kunt toepassen. Benieuwd naar andere formules? Bekijk dan bijvoorbeeld ook hoe je het volume berekend.

Cilinder